emile koopmans
08/2012

Ambiancetoeslag

Staat mijn huis er nog wel? U kent het gevoel als u terugkeert van vakantie. Wat zou er allemaal veranderd zijn? In de straat. In het dorp. Maar er is meestal helemaal niets veranderd. Alles stond stil toen u weg was. Maar je kijkt wel even opnieuw van de buitenkant tegen de dingen aan. En (afhankelijk van waar je geweest bent) voelt Haren eigenlijk veel beter dan elders!

Ik keek eens rond in het dorp. Was er wat veranderd? Ja en nee. De Intermezzo is nóg niet klaar. Zou er wéér brand geweest zijn? Er wordt nóg niet gebouwd op de lege kavel naast Boomker. Nóg niet aan de Kerkstraat op de plek van de Copyshop. Er wordt óók niet gebouwd naast café De Zaak, en over Handy zwijgen we maar helemaal. Waar ik wél enthousiast over werd was de kwaliteit van de Harense rotondes. De Heren Hoveniers doen hun uiterste best en het ziet er prachtig uit. Het proletarisch winkelen van de gemeente heeft zeker effect gehad: een permanent visitekaartje geeft een welige bloei midden tussen het asfalt. Renaturierung zeggen de Duitsers; een prachtig woord voor het aanplanten van uitbundig groen op onverwachte plekken. Ik ben benieuwd welke hovenier de nieuwe rotonde in de Meerweg wil aanpakken.

Ook enthousiast was ik over de veranderingen bij een van de Chinezen aan de Rijksstraatweg. Want Oeps, schreef ik al eens, dat kon echt niet meer. Nou, ik ben verhoord. Het pand is lekker open gegooid en de rommel is voor het raam weg. Nu de andere Oepschinees nog (de entree van het dorp vanuit Glimmen).

Als je een poosje weg geweest bent zie je ook dingen scherper die je al kende. Zo viel het me op dat de Harense winkeliers van die plakkers zijn. Raamplakkers bedoel ik. Kijk, bij de Action (A.C.Tion voor u) had het een functie, vertelde ik al eens (dan zien de voorbijgangers niet dat u goedkoop winkelt). Maar bij de Brinken is dat toch niet nodig. Waarom zijn alle ramen zo schreeuwend dichtgeplakt? Extra wandruimte voor de schappen, is ongetwijfeld het antwoord. Maar je kunt de schappen toch ook voor het raam plaatsen! Spannend speelgoed en kleurrijke kleding verhogen toch de kooplust? Dat geeft een veel aantrekkelijker beeld voor de voorbijgangers. Dat zijn de klanten! En als je erboven woont….dan wil je wel weg.

Verder is ons dorp zo gek nog niet. Als je weer eens goed kijkt hebben we weinig te klagen, sterker, Oost West Thuis Best. Iedere inwoner van Haren zou eigenlijk ambiancetoeslag moeten betalen!