emile koopmans
01/2014

Het Obstakel

Kent u de Van Boendalestraat? En de Ruusbroecweg? Ik ook niet, tot voor kort. Je komt er nooit. Omdat het doodlopende straatjes zijn. Keurige nette buurt, prima huizen, maar wat saai! Er komt nooit iemand voorbij! De straten zijn ooit ontworpen, denk ik, in de hoop dat ze op termijn doorgetrokken zouden kunnen worden. Zodra Het Obstakel verdwenen zou zijn. Dat is nu mogelijk, want de Van der Molengarage heeft de kerst niet gehaald. Het pand staat leeg.

In de jaren zeventig was er, begreep ik, veel discussie of dit garagebedrijf wel langs de Emmalaan moest komen. Men vond het een vreemde eend in de bijt. Dat was het ook, het had zelfs ooit benzinepompen. Nadat het bedrijf er een aantal jaren stond is de achterliggende buurt gebouwd. Met gekke straatnamen, vernoemd naar (wie bedenkt het?) middeleeuwse Brabantse schrijvers. Je kunt op Google Maps goed zien dat de stedenbouwkundig ontwerper hoopte dat het gauw afgelopen was met Van der Molen. En nu is het zover.

Maar moet het obstakel nu verdwijnen? Is het erg, zo’n gebouw aan de chique Emmalaan? Ik denk het niet. Het geeft juist variatie aan het dorp. Kijk maar naar de andere afwijkende projecten langs de Emmalaan, het Motel, de BP-pomp, Maarwold. Prima. Alleen de viskraam (die wel de kerst haalde) irriteert, maar dat komt vooral door de slordige gebruiker. Nee, werken en wonen aan de Emmalaan gaan prima samen.

Ondanks (of dankzij) de weerstand, zorgde Van der Molen er destijds wel voor dat er een fraai ontwerp kwam. Ik vond nog wat foto’s en daarop kun je zien hoe mooi het was. Hoge glazen puien, een groot dak met forse overstekken, gedragen door gelamineerde houten liggers en als plafonds ongeverfde, ruwhouten schrootjes. In die tijd letten we nog niet zo op energieverspilling en onderhoud. Daarom is later alles ingepakt met plaatmateriaal, met als gevolg dat het luchtige karakter van de architectuur is verdwenen.

We hoeven daarom dit gebouw niet te bewaren. Wat mij betreft is het ook niet nodig dat er woningen voor in de plaats komen. Niet alles van hetzelfde. Dus, wie bedenkt wat voor deze locatie? Kunnen we er meteen voor zorgen dat de beide sneue straatjes ook weer meedoen!