emile koopmans
11/2010

Kippenhok

Zal ik eerlijk zeggen wat ik ervan vind, zei de klant, nadat ik een ontwerp van een woonhuis aan hem had gepresenteerd. Ik vind het helemaal niks. Het is net een kippenhok!

Sommige klanten krijgen wat ze verdienen, was mijn eerste afwerende gedachte. Kijk, u wilt vast wel geloven dat er aan het ontwerp niets mankeerde. Het leek bovendien precies op wat de klant zelf graag wilde. Maar hij begreep de schets niet, omdat mijn presentatie faalde. Het bleek dat deze meneer absoluut geen tekening kon lezen. En hij was bovendien wel erg kort voor de kop. Dit had ik in mijn hele carrière nog nooit meegemaakt. Ik heb ook nog niet zoveel kippenhokken gebouwd, al zeg ik het zelf.

In Haren staan overigens genoeg kippenhokken, tjonge jonge. Maar gelukkig, er staan nog veel meer hele mooie panden. Daar komt binnenkort één bij: het nieuwe gemeentehuis. Heb nooit een oordeel voordat het klaar is, heb ik geleerd, maar hier komt het vast helemaal goed. Als architect zijn we altijd op zoek naar goede locaties. Om te bouwen, maar ook om de omgeving te verrijken. Zo’n plek is er zelfs in hartje Haren nog te vinden. De gebouwen op bijgaande foto dragen niet bepaald bij aan ons trotse gevoel over de Parel van het Noorden.

Als we nou eens de lage rommelige hoek slopen en op deze plaats een prachtige hoektoren zetten. Niet te hoog natuurlijk, maar wel iets boven de omliggende bebouwing uit, waardoor het de aandacht afleidt van de saaiheid erom heen. En dat het op vergelijkbare wijze aandacht trekt als het gemeentehuis straks. En het Raadhuisplein verrijkt met nóg iets moois om naar te kijken. Zal ik een schets maken die u kunt begrijpen? De wethouder RO moet maar eens met de eigenaar gaan praten. O ja, het kippenhok is gewoon gebouwd. Het ziet er prachtig uit. En trots dat de klant is!