emile koopmans
02/2017

Ga LINKS RIJDEN in Haren

“Waarom”, vroeg ik onnozel, “zou je niet bij ze willen horen, alleen omdat je een paar straatjes verderop woont? Terwijl je eigenlijk net bent als hun!” “Nee Potverdorie!”, riepen de Harenaars “wij willen gewoon géén fusie!”. “Zorg er dan voor” beweerde ik “dat de gemeente Groningen zélf niet meer met Haren wil fuseren. Dat ze, direct bij de gemeentegrens, denken: die willen we niet”. Koortsachtig bedacht ik iets om de stakkers te helpen. En al snel had ik de oplossing. “Voer zo spoedig mogelijk in de gemeente Haren het ‘LINKS RIJDEN’ in. Dan vinden ze het samengaan knap lastig”.

Ja, je moet er wat voor over hebben om jezelf onbemind te maken. Maar misschien heb ik toch wel een serieus voorstel. Waarmee we ons bij de gemeentegrens onderscheiden. En dat is het volgende. Voer per direct een nieuwe parkeerregel in. Nee, het gaat even niet over betaald of onbetaald. Voer in dat het in de hele gemeente Haren overal verboden is om te parkeren. Overal verboden, tenzij staat aangegeven dat het wél mag. En dat is waar het nu ook mag. En verder is het gewoon standaard overal verboden. Hoe zie je dan waar het wél mag? Door tekentjes te plaatsen in het plaveisel, of tegen de stoeprand. Die tekentjes hoeven dus niet op ooghoogte. Niet op een paal enzo. Gewoon bij de grond. Ze zijn goedkoop. Met verf bijvoorbeeld. Een gekleurd P-tje. De P van Parkeren. En dan zie je gelijk aan al die vrolijke P-tjes hoe autovriendelijk en gastvrij we (voor anderen) zijn. En de P staat natuurlijk ook voor de slogan “Potverdorie-wij-willen-geen-fusie”.

Wat levert dat nou op? Een schoon dorp. Een dorp waar bijna geen verkeersborden meer staan. Want alle parkeerverbodsborden (en die heb je werkelijk overal) kunnen eruit. De wirwar aan lelijke borden weg. Heerlijk, wat een rust voor het oog. Maar het levert óók op, en dat is het belangrijkste, dat het knap lastig is voor Groningen. Want ze willen ons natuurlijk direct na de fusie gelijkstellen. En wat een gezichtsverlies zou het voor ze zijn dat ze onmiddellijk na het opheffen van de gemeentegrenzen de sfeer gaan verkloten en zo’n prachtige moderne regel willen afschaffen. Je kunt het toch niet maken om zo’n schoon dorp te vervuilen door al die ouderwetse verbiedende verkeersborden terug te plaatsen! Zeker, ze willen ons vast niet meer.

Er is haast geboden, er moet wat gebeuren. Toch zou ik hun gezichten ook wel eens willen zien, als de Stadjers bij de grens van Haren komen en ineens links moeten rijden. Beteuterd trappen ze op de rem en vertwijfeld schieten ze de berm in. Dat wordt lachen!