emile koopmans
01/2019

Daar wonen geen mensen

Ik drukte op de bel, maar er werd niet open gedaan. Nog maar eens proberen. Er gebeurde niks. Voorzichtig boog ik naar het raam van de woonkamer en gluurde naar binnen. Ik schrok. Wat een rommel! Dat belooft weinig goeds. Als het binnen al zo rommelig is, wat betekent dat dan voor buiten? Dan maar het volgende huis proberen. Helaas, hetzelfde liedje.

Tijdens mijn bouwkundestudie in Delft werden wij, in het college “Architectuur doe je samen”, uitgedaagd om orde in de chaos te scheppen. Een hoogleraar liet foto’s zien, die hij genomen had uit het treinraampje. Als je een treinreis maakt, zei hij, dan kom je vaak de steden binnen, langs de achterkanten van stadshuizen en woonblokken en dan zíé je toch een rommel! Verschrikkelijk. Dan kijk je tegen balkons aan die vol troep staan, tuinmeubelen, fietsen, kratjes bier, etc. Of ze zijn slordig afgetimmerd met planken en platen en plastic, of je kijkt naar tuinen met schuurtjes en schuttingen, slordige BBQ’s en surfplanken, noem maar op. Terwijl het zo simpel is om daar wat aan te doen, vond hij. Ga gewoon praten en laat de mensen zien welke chaos ze geschapen hebben. Breng de buren bij elkaar en probeer samen, met eenvoudige middelen, orde en netheid terug te brengen aan de achterkant van hun huizen. Maar vooral samen, zei hij, anders wordt het nog niks. Als iedereen zijn eigen netheid organiseert, dan kan het als geheel nog erg tegenvallen.

We gingen met een aantal studenten langs de huizen in Rotterdam. Nou, ik droom er nog wel eens van! De helft is niet thuis. En de andere helft kijkt je aan….. en is beledigd dat je überhaupt kritiek hebt op de achterkant van hun huis. “Daar wonen geen mensen”, hoor je dan.

Ik moet er vaak aan terugdenken als ik Haren binnen kom, langs de Dr. Ebelsweg. Waar je Haren (vanuit het oosten) voor ’t eerst ziet; waar Haren dus eigenlijk z’n visitekaartje afgeeft. Dat rommelige beeld is met één potje verf gemakkelijk te verbeteren. Daarom maar eens aangebeld. Niemand deed open. Stiekum naar binnen geloerd. Wat denkt u? Niemand thuis! En bij de buren ook niet! Wonen daar geen mensen?