emile koopmans
10/2012

Zeiken

Ziet u hem nog staan? The day after. Voor de camera’s van RTV Noord. Naast de kerk. De oude man onder de paraplu, geschrokken en onthutst. Had gekeken of er ook schade was. Als vrijwilliger bij de kerk en bij de begraafplaats. Had gevreesd voor de gebrandschilderde ramen. En bang dat er rond het kerkhof geen hek meer was, dat d’r nog rechtop stond. Gelukkig, er was geen glasschade en de hekken waren onaangetast. Aanleiding voor mij om eens binnen te hondelen in deze enclave midden in Haren, waarvoor zelfs relschoppers geen interesse hebben. Geachte lezer, ik ben me dood geschrokken.

Dit kerkhof ziet er werkelijk allerbelabberdst uit. Praktisch alle graven zijn door de tand des tijds aangetast. Veel grafstenen zijn scheef gezakt. Grafzerken zijn in stukken gescheurd. Tegeltjes zijn door vorstschade afgesprongen en liggen triest verwaaid op de graven ernaast. De meeste stenen zijn bedekt met mos, waardoor ze onleesbaar geworden zijn en struiken groeien willekeurig uit en over de graven. Het is allemaal zo triest! Och, och, och, waren de meest wijze woorden die ik kon uitbrengen. Mijn hond begreep me en plaste zijn blaas leeg tegen het overal verspreid liggend puin. Bent u er wel eens geweest? Vast niet.

Een uitnodigend bordje bij de ingang vermeldt dat er nog steeds ruimte is om begraven te worden. En inderdaad vond ik een graf van maart 2012. Maar wie wil er tussen deze puinzooi nog begraven liggen? Een blinde misschien? Tja, de bomen zijn schitterend. En de rust midden in het centrum van het dorp is heerlijk. Maar je schaamt je toch als je daar je dierbaren tussen gaat leggen!

Het onderhoud schiet werkelijk ernstig te kort. En nu het zover gekomen is zullen vrijwilligers dit niet meer trekken. En een professionele opknapbeurt zit er natuurlijk financieel al helemaal niet in. Bovendien, voor wie doen we dat dan? De meeste directe nabestaanden zijn zelf al overleden. Dat zie je, er is geen interesse meer in de graven van het voorgeslacht. Waarom houden we dit in stand? Wordt het niet hoog tijd om deze ruïne te ruimen? Wat zou deze locatie als bouwgrond opleveren? Tussen Albert Heijn en het centrum! Met de opbrengst van de grond kunnen die paar recente nabestaanden riant en tot hun vreugde worden gecompenseerd. En tot die tijd gebruiken we het als losloopgebied voor onze honden. Ideaal, voldoende kapotte zerken om tegen te zeiken en rondom veilig afgesloten door stevige hekken.