emile koopmans
12/2014

Verbazing

“OOGstrelende architectuur?” riep een lezer van Haren Dé Krant, die mij zag staan toen ik onderstaande foto maakte. “Ik hoor graag je mening”, zei ik terug, in de hoop toch iets positiefs te kunnen noteren. Er kwam niks, alleen verbazing. “Nou, ik lees wel wat er zo mooi is!” riep hij en verdween naar de Jumbo.

Tja, wat moet je aan met dit soort bouwwerken. Je komt er vaak voorbij en elke keer kijk je liever een andere kant op. Heeft u dat ook? Maar waarom is dat? In een poging het ontwerp te doorgronden bedenk ik dat deze creatie misschien een eerste aanzet vormt voor een front aan het plein. Prima, dat is beter dan de rommelige aaneen klontering van schuurtjes, garageboxen, hekken en vuilcontainers. Maar voorlopig staat dit blokje er wel heel eenzaam bij. Vlak voor het raam van de appartementen in de Brinken. Je zult er maar wonen!

Bekijk je het gebouwtje zelf, dan is er meer te verbazen. Tijdens de bouw ontdekte men plotseling dat het pand veel hoger ligt dan de straat. Met twee ingangen op verschillende niveaus. Dan maar een trapje ervoor, zei de aannemer. En toen het links niet goed uitkwam mocht de stratenmaker er fijn nog een half treetje bij doen. En later is er ook nog een onhandige hellingbaan opgeknutseld. Als de lantaarnpaal ’s avonds niet brandt dan breek je je benen!

De ontwerper vond grote ramen en gezellige terrasdeuren wel leuk op de tekening staan. Niet zo handig voor een winkelmagazijn; inmiddels is al het glas afgeplakt. En de twee onpraktische rijen met ramen boven elkaar op de kantoorverdieping, met twee keer vensterbankvulling, lijken ook vooral op de tekentafel ontworpen. De achteringang van de zaak ernaast ligt weggezonken in een kuil. Waarom is dit tussenlid zo opvallend? Waarom niet wat meer ingetogen ontworpen, als overgang van oud naar nieuw? Waarom überhaupt de onrustige opdeling van dit alles in steen en stucwerk? We wilden toch juist minder rommel op deze plek? Verbazing alom dus: ik word er niet vrolijk van. Helaas geen sticker op het raam met: Goedgekeurd door HET OOG.