emile koopmans
11/2015

Ik weet het niet

Zeg, jij bent architect. Jij zult het wel weten (achteraf mag ik altijd de dingen uitleggen). Waarom heeft men zolang gedaan over de besluitvorming voor de plek van de nieuwe brandweerkazerne? En was het nou echt nodig om nieuw te bouwen? Tja, ik heb in mijn carrière al heel wat brandweerkazernes ontworpen. Zo ingewikkeld is dat niet. Waarom dan zo lang nadenken? Ik weet het niet.

Jij bent architect. Jij zult het wel weten. Was dat nou echt nodig, dat nieuwe gemeentehuis? Die vraag wordt mij nog steeds gesteld. Terwijl er een goed en adequaat antwoord op is: Ja, het was nodig; het oude gebouw was op. Maar de vraag wordt toch nog steeds gesteld. En dat komt omdat de gemeente niet goed heeft gecommuniceerd over de noodzaak. Men had de bevolking veel meer moeten laten zien waarom het niet langer kon. Mee het gebouw in, voorbij die mooie hal. Dan was het wel duidelijk geworden.

De volgende grote uitgave van de gemeente is dus een nieuwe brandweerkazerne. Ik zie de vraag nu al weer aankomen als de kazerne er staat: was dat nou echt nodig? Daarom ben ik maar eens naar het huidige gebouw aan de Westerse Drift gereden. Aan de buitenkant kun je niet zien waarom het moet worden vervangen. Ik lees in de archieven: omdat het gebouw te klein is. Omdat de brandweermannen te weinig ruimte hebben om in de auto’s te stappen. Nou ja… dan heb je te grote auto’s aangeschaft! Dan koop je toch kleinere! Bovendien, de nieuwste modellen zijn allemaal kleiner. En de mannen hebben slechts een klein gangetje om zich te verkleden, waardoor de uitruktijd te lang wordt. Ja, wat een gewurm! Dan zwicht ik ook voor nieuwbouw. Maar of ik het later kan uitleggen? Ik weet het niet. Gemeente, laat nog eens zien waarom nieuwbouw nodig is!

Ook gaat er straks veel gemeentegeld naar het nieuwe bedrijventerrein langs de A28, het Nesciopark. Op het prachtige laatste stukje groen tussen Haren en de Stad. Achter het nieuwe transferium. Binnenkort start men hier met geld uitgeven: het bouwrijp maken, lees ik in de krant. Overal staan bedrijfsgebouwen langs snelwegen leeg en uitgerekend langs Haren moeten er nog een paar bij. Stop met die onzin! Het bewijs van de onzin staat aan de andere kant van de weg: het voormalige gebouw van Rijkswaterstaat (zie mijn column Sjans van november 2013). Een prima gebouw op een toplocatie, maar al jaren niet te verhuren. Was het nou echt nodig, zo’n bedrijvenpark, vraagt men mij straks. Ik weet het niet. Het is niet voor niks dat de gemeente het park Nescio heeft genoemd. Dat is Latijn voor: Ik weet het niet.