emile koopmans
01/2012

OEPSCHINEES

Waal is hiel de Holtus? vroeg mij laatst een toerist uit China. Ik begreep het meteen. Mijn Chinees is zo slecht nog niet. Dat komt omdat ik het  vroeger nogal eens gegeten heb. Nu nooit meer. Waarom niet eigenlijk, vroeg ik mij af.

Haren heeft wat met Chinezen. Het waarom is mij volstrekt onduidelijk, maar in de Hortus staat een compleet Chinees dorp. Gek eigenlijk. Een prachtig bouwwerk, maar op een nogal onlogische plek, zou je kunnen zeggen. Maar goed, nu het er staat moet het geëxploiteerd worden. En daarom genieten we zo nu en dan van ijs- en lichtbeelden. En dat is allemaal van grote klasse. Die kleine mannetjes kunnen wel bouwen! Wat is hun kracht? Ze presteren iets wat wij niet kunnen en niet in ons hoofd halen. Ze maken gebruik van technieken die wij niet beheersen en ze hebben een ongelofelijke werklust, het is allemaal monnikenwerk. Het doel van de expositie is tevens de wederzijdse banden tussen China en Nederland te versterken. Allemaal prachtig.

Maar nu de Harense Chinezen. Hebben die ook wat met Haren? Om die vraag te beantwoorden begaf ik mij na lange tijd maar weer eens naar de Chinees. Ik had toch honger, dus dat kwam goed uit. Maar helaas, ik heb het hun niet kunnen vlagen. Want OEPS, wat ik daar bij de twee Chinezen aan de oostkant van de Rijksstraatweg achter het glas zag hangen en staan …. daarmee krijgen ze mij niet meer naar binnen. Gordijnen! Potten en planten! Ze hebben een oude cultuur, die Chinezen, maar om dat nou allemaal achter het raam te hangen. Donker, muf en sleets. Nee, voor deze panden moeten ze zeker zo’n verlichte poort bouwen voordat ik daar nog eens naar binnen ga. Het Oog Wil Ook Wat, geachte Chinezen! Ik besefte ineens weer waarom ik nooit meer bij de Chinees eet.