emile koopmans
03/2016

Jan des Bouvrie

Jan des Bouvrie zat gebogen over mijn tekening. Hij zei niets, zuchtte en kreunde zelfs een beetje. Ik denk: nou komt het. Maar toen hij klaar was om te spreken zei hij: “Prachtig…. Ik vind het heel, héél mooi. Maar…… het moest wit zijn. Die gevels moet je wit maken”.

Aah, zei ik, dat is omdat jij alles wit maakt. Jan des Bouvrie en wit! Dat snap ik wel. Nee, beweerde hij, wit hoort bij Haren. Langs de Rijksstraatweg staan heel veel witte huizen. Nou, vond ik dat wel een beetje meevallen. Nee, zei hij, de ene na de andere is wit. Geloof je het niet? Dan gaan we kijken. We stapten in zijn auto, nou ja, wurmden ons in zijn auto en reden van Groningen naar Glimmen en weer terug. En inderdaad. Ik wist niet wat ik zag. Er staan veel meer witte huizen dan ik besefte!

Mijn opdrachtgever, voor een grote nieuwe villa langs de Rijksstraatweg, had mij gevraagd een huis te ontwerpen met een typisch Groninger rode steen. Daarna had hij Jan gevraagd het interieur te ontwerpen. Ik legde Jan de voorkeur van de opdrachtgever uit, maar hij liet zich niet van de wijs brengen. Hij vertelde dat een eigenaar van een huis veel blijer is met een wit huis dan met een rood huis. Je moet je voorstellen: de trotse nieuwe eigenaar staat in zijn voortuin en verwelkomt zijn eerste gasten met een wijds armgebaar. Een welkomstzwaai en tegelijk wijst hij naar zijn nieuwe pand. Alsof hij zich verontschuldigt voor het bescheiden optrekje. Zo’n man voelt zich veel rijker met een wit huis dan met een rood huis!

Oei, daar had ik nog nooit over nagedacht. Zou Jan gelijk hebben? Zoiets laat je een poosje op je inwerken en langzaam begon ik te geloven dat hij gelijk heeft. Wat denkt u? Welke kleur heeft uw huis? Als dat nou eens mooi wit geweest was? Was u er dan blijer mee? Rijdt u eens dezelfde route. U zult zich verbazen. Ik wed dat het witter is dan u op dit moment denkt. Het klopt: wit hoort bij Haren. Het zou best eens kunnen dat u Jan ook gelijk gaat geven. Ik heb geen aandelen in de plaatselijke schildersbedrijven. En Jan ook niet, maar ze gaan het druk krijgen deze zomer!