emile koopmans
06/2014

HEMA

Haren zit in de nesten. De ene winkel na de andere sluit. Wie is de volgende? Meestal voel je het al aankomen. Je hoeft maar naar de etalage te kijken en je weet genoeg.

Gelijktijdig broedt de gemeente op haar grote probleem van het nieuwe gemeentehuis. Dat moet nog steeds gefinancierd worden uit de opbrengst van de nieuwbouwplannen op het Haderaplein. De gedachte was om appartementen te realiseren met winkels op de Begane Grond. In die winkelplint zou vooral plaats moeten zijn voor Albert Heijn. Want die zit nu, naar ik begreep, op een slechte plek. Maar winkelruimte realiseren in een tijd dat de leegstand steeds groter wordt is niet realistisch.

Misschien wordt het tijd voor het maken van keuzes. Vergeet de winkels onder de bebouwing op het Haderaplein. Realiseer op de Begane Grond woningen voor kleine huishoudens, bijvoorbeeld jonge gezinnen met kinderen en voor ouderen die minder goed ter been zijn. Een flink aantal. Gewoon grenzend aan het plein, lekker stedelijk en nog op de avondzon ook. Dat geeft levendigheid en dat kan het Raadhuisplein goed gebruiken. Daarboven, op de verdiepingen, een aantal appartementen. Hartje Haren, wie wil daar niet wonen?

En Albert Heijn? Als die echt van zijn huidige plek weg moet, dan is er een betere oplossing denkbaar: in het winkelcentrum de Brinken. Voeg de bestaande winkelruimtes bij elkaar en je hebt een prachtige nieuwe supermarkt. Op een A-locatie. Tegenover de Jumbo. Want dat willen supermarkten graag. Dan zijn we meteen van die slordige, nauwelijks renderende inpandige passage af. En het parkeren voor de supermarkten? Eenvoudig: onder de Brinken bevindt zich een half verdiepte garage voor de eigenaren. Breidt deze uit onder het plein met een parkeerdek erboven. De paar winkels die nu nog in de Brinken zitten kunnen verkassen naar de leegstaande panden aan de Brinkhorst. Dan zitten daar de panden weer vol en krijgt de HEMA er misschien ook weer zin in…… en kunnen we hun wellicht voor Haren behouden.