emile koopmans
12/2012

Mag het licht aan?

Of ik een beetje opgeknapt was, van mijn bezoek aan Haren Noord, vroeg mij een bezorgde lezer van Haren De Krant. Opgeknapt of afgeknapt, vroeg ik. Ik hoefde niks meer te zeggen. Ik kreeg een complete recensie. Wat een flutwijk, veel te dicht op elkaar en zo saai! Weet ik veel wat er allemaal over me heen kwam. Ik vond het wel meevallen, probeerde ik nog. Maar er was geen houwen aan.

Tja, een nieuwe wijk is altijd lastig om te beoordelen. In zo’n wijk ontbreekt gewoon alle groen. Hoe zou de villabuurt in Groningen Zuid er tijdens de bouw uit hebben gezien? Je moet een nieuwe wijk wel de kans geven om te groeien. En over nieuwe gebouwen is mijn stelling altijd: je mag pas oordelen als het helemaal klaar is. Ik schreef al eens over het juweeltje op de hoek (mijn column EMO-ARCHITECTUUR). Het is nog steeds op afstand de mooiste. Maar, er is wél veel fraais bijgekomen inmiddels. Misschien daarover later meer.

Moeilijker is het om wat te zeggen over de seriematige bouw. Waar geen architecten bij vermeld staan, omdat de projectontwikkelaars dat niet belangrijk vinden (en misschien zit daar wel het probleem). Hoe gaat dat, de ontwikkelaar/aannemer heeft een bouwconcept en vraagt dan (als het meezit) aan een architect om er een geveltje voor te ontwerpen. Wel volgens de wensen van de aannemer natuurlijk. Binnen deze beperkte ruimte is er voor een architect weinig eer aan te behalen. Maar niettemin is de kwaliteit van deze seriematige woningbouw over het algemeen zo langzamerhand best goed. En van de grotere aannemers, zoals Heijmans en Geveke, is het zelfs uitstekend, of op z’n Gronings, helemaal niet slecht.

Tegen deze achtergrond mag je ook in Haren Noord niet mopperen. Wat er staat is uitstekend. Natuurlijk moeten we wel kritisch blijven (dat is het lot van de columnist). Eens kijken wat er nóg beter kan (misschien bent u het ermee eens). Ik zou bijvoorbeeld willen dat de forse dakgoten wat subtieler zouden zijn vormgegeven. Epileren die wenkbrauwen! En er mag best wat verschil zitten tussen dakgoten en andere horizontale lijsten. En heeft de aannemer maar 1 kleur? Misschien naast wit eens een ander kleurtje toevoegen? En waarom zijn alle daken belegd met dezelfde donkergrijze betonpan? Wordt het niet frisser met iets meer variatie? En kunnen de kozijnen misschien de volgende keer iets dieper in het metselwerk liggen? En kan de wel erg simpele raamdorpelsteen niet vervangen door een rollaagje schuin metselwerk? En kan er niet, voor hetzelfde geld, meer effect gehaald worden uit het toepassen van de speklagen? Want het mag natuurlijk niet duurder worden. Maar wordt het van deze verbeteringen duurder? U mag het zeggen.

Ik stond in de Oosterpoort naar De Dijk te luisteren; van der Lubbe smeekte in een prachtig lied: Mag Het Licht Uit? Ik denk: In Haren Noord is het net andersom. Het is er te somber, te donker. Het mag wel wat vrolijker. Wie gaat daarvoor zorgen? Mag het licht áán?