emile koopmans
04/2015

Snoeptrommel-architectuur

Bent u al eens in Esonstad geweest? Het nieuwe stadje voorbij Lauwersoog. Het is gebouwd naast Oostmahorn. Ik vind het prachtig. U moet er echt eens kijken. Het is een uurtje rijden. Het stadje is een perfect voorbeeld van snoeptrommel-architectuur. Dat komt de laatste tijd meer en meer voor. En zelfs in Haren is de snoeptrommel  onlangs toegepast.  

Esonstad lijkt op een middeleeuws stadje. Maar het is nieuw. Het is in één keer gebouwd, zo’n tien jaar geleden. Het is knap gedaan want het is niet eenvoudig om eigentijds en betaalbaar te bouwen terwijl het lijkt alsof het uit de middeleeuwen stamt. Maar het kan: in Esonstad zijn alle huisjes verschillend. Maar als je goed kijkt dan zie je dat heel veel elementen steeds weer terug keren.

Hoe doe je dat? Voor alle bouwdelen ontwerp je varianten: bijvoorbeeld rieten daken of pannendaken, trapgevels of klokgevels, van hout of gemetseld, rode of grijze stenen, witte of groene kozijnen, met of zonder roedes en luiken, voordeuren met of zonder luifels, etc. Allemaal elementen waarmee je willekeurig kunt afwisselen.

En dan ga je aan het werk. De varianten gooi je in een snoeptrommel en je laat de opdrachtgever, of de makelaar, of zijn zus, of wie dan ook, graaien. Met ogenschijnlijke willekeur wordt het over de daken en gevels gestrooid. Zo wordt de verzameling snoephuisjes vanzelf een lust voor het oog. Als je slim varieert valt de seriematigheid niet op en de woningen zijn, dankzij het veelvuldig gebruik van dezelfde middelen, toch betaalbaar.

In de recent opgeleverde nieuwbouwwijk aan de Kerklaan in Haren is de inhoud van de snoeptrommel ook goed afleesbaar: een rechte beëindiging van het dak of een schuine. Een gemetselde gevel of een houten. Twee losse ramen of Franse balkons. Witte staande lijsten op de hoeken of metselwerk. De voordeur in de langsgevel of in de kopgevel. Een luifel erboven met plat dak of met pannen, etc. Het levert een mooi gevarieerd beeld op. Het is smullen! En wie houdt er nou niet van snoep?