emile koopmans
12/2011

Goudvis

Het fijnste voor een goudvis is zijn uitzicht. Daaraan moest ik ineens denken toen ik zat voor het enorme aquariumraam van Le Stelle, de lunchroom voor Italiaanse delicatessen aan de Brinkhorst. Met uitzicht op misschien wel het mooiste plekje van het dorp. Dit is dé plek in Haren om in alle rust lekker te kijken naar de drukte. Het hele dorp komt er voorbij. Zien en gezien worden. Genieten, ondanks dat op deze prachtige plek zich een architectonische botsing voltrokken heeft.

De kracht van het beeld, dat ik door het raam zie, schuilt namelijk niet in de architectuur van de overzijde. In tegendeel. De pracht van dit stukje Haren danken we aan de stedenbouwer, niet aan de architect. Want over de gevels waarmee de straat wordt gevormd wil ik het graag eens met u hebben. Want ú valt het niet meer op (ik zie niemand meer kijken), maar míj blijft het irriteren.

De Begane Grond bestaat uit etalages voor overwegend winkels, tot zover niet gek voor een centrum. Maar daarboven ziet men een soort twee-onder-één-kap woningen. Precies zoals je ze ook ziet staan in doorsnee stadse buitenwijken. Deze woningen lijken voor een andere locatie te zijn ontworpen. Ik bedoel: waarschijnlijk lag het ontwerp nog in de la. Ze zijn gewoon rechtuit bedacht (met wel of geen garage ertussen, u kent ze wel). En dat past natuurlijk nooit, als de straat soms breed moet zijn, soms smal en zelfs een keer om de hoek gaat. De architect was kennelijk zo overtuigd van de kwaliteit van zijn blokken dat deze onaangetast de stedenbouwkundige variatie hebben doorstaan. Want waar de kopgevels (niet) bij elkaar kwamen prutste de architect er gewoon wat bouwsels tussenin. Tja, zo maakt een architect zich er wel heel gemakkelijk van af. Kijk, waar een gebouw de hoek om gaat moet het ontworpen worden als hoekgebouw! Althans, zo hoort dat in een voornaam dorp als Haren.

Laat u ook eens verwennen voor het raam van Le Stelle! En denk dan eens aan uw goudvis. Ik hoop voor hem dat de wanden van uw kamer met meer aandacht zijn vormgegeven dan deze gevels in hartje Haren.